Σαλπιγγογραφία: Ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο ενάντια στη γυναικεία υπογονιμότητα

Η σαλπιγγογραφία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στα πλαίσια της διερεύνησης της υπογονιμότητας, δηλαδή γυναικών που αντιμετωπίζουν δυσκολία να συλλάβουν και σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Τι είναι η σαλπιγγογραφία;

Η σαλπιγγογραφία ή αλλιώς υστεροσαλπιγγογραφία αποτελεί ακτινολογική εξέταση κατά την οποία απεικονίζεται η μήτρα, οι σάλπιγγες καθώς και ο βαθμός επικοινωνίας τους με την περιτοναϊκή κοιλότητα.

Στη σαλπιγγογραφία γίνεται έγχυση σκιαγραφικής ουσίας μέσω του καθετήρα που έχει τοποθετηθεί στον τράχηλο ενδοκολπικά. Η σκιαγραφική ουσία κατευθύνεται από τη μήτρα προς τις σάλπιγγες και η πορεία της κατά τη διάρκεια της εξέτασης παρακολουθείται ακτινοσκοπικά.

Με τη μέθοδο αυτή, έχουμε στην πλειοψηφία των εξετάσεων άμεσες και ουσιαστικές απαντήσεις για τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας καθώς ελέγχεται η ανατομική της περιοχής των γεννητικών οργάνων και σημαντικοί παράγοντες όπως η βατότητα των σαλπίγγων και οι συγγενείς ή επίκτητες ανωμαλίες της ανατομικής και του σχήματος της μήτρας

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται στη γυναίκα η εξέταση της σαλπιγγογραφίας;

Η σαλπιγγογραφία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στα πλαίσια της διερεύνησης της υπογονιμότητας, δηλαδή γυναικών που αντιμετωπίζουν δυσκολία να συλλάβουν και σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Η απόφραξη των σαλπίγγων από πιθανές συμφύσεις (ουλές), όγκους, φλεγμονές, καθιστά αδύνατη τη σύλληψη λόγω δυσκολίας του ωαρίου να συναντήσει το σπέρμα του άνδρα και να γίνει η γονιμοποίηση. Ακόμα το παθολογικό σχήμα και η θέση της μήτρας είναι αιτία σε αρκετές περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Όγκοι, ινομυώματα της μήτρας και συμφύσεις ελέγχονται με τη σαλπιγγογραφία καθώς και η επιτυχής μετεγχειρητική διάνοιξη των σαλπίγγων.

Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση της σαλπιγγογραφίας;

Αντίθετα με αυτό που πολλές γυναίκες πιστεύουν, πλέον για τη σαλπιγγογραφία με τις νέες μεθόδους που πραγματοποιούνται δεν απαιτείται χορήγηση αναισθησίας, ούτε νηστεία την προηγούμενη ημέρα.

Είναι πιθανή η σύσταση κάποιου απλού αναλγητικού μια ώρα πριν την εξέταση, ενώ συχνά οι γιατροί συνιστούν τη λήψη αντιβιοτικών προληπτικά για την πρόληψη λοίμωξης.

Η σαλπιγγογραφία πραγματοποιείται κατά βάση σε ακτινολογικά εργαστήρια και η εξέταση ολοκληρώνεται κατά μέσο όρο σε 30 λεπτά.

Είναι ιδιαιτέρα σημαντικό η γυναίκα να επιλέξει το κατάλληλο διαγνωστικό κέντρο όπου τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και αποστείρωσης.

Τι νιώθει η γυναίκα κατά τη διάρκεια και μετά την εξέταση

Η εξέταση πλέον με τις νέες ιατρικές μεθόδους που εφαρμόζονται μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπια με μέτρια ενοχλήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις μοιάζουν με τις συσπάσεις της μήτρας και τους πόνους της περιόδου, αλλά έχουν μικρή διάρκεια.

Διάχυτο ήπιο άλγος χαμηλά στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμό του περιτοναίου από το σκιαγραφικό, αλλά επίσης δεν διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες.

Μικρού βαθμού αιμορραγία είναι συνηθισμένο φαινόμενο το πρώτο 24ωρο.